Over ons

Image

Wie zijn wij?

EHBO-vereniging Ridderkerk is opgericht op 20 september 1935 en is daarmee één van de oudste EHBO-verenigingen in Ridderkerk. Op dit moment heeft de vereniging ongeveer 80 leden en zijn er jaarlijks zo'n 100 cursisten die deelnemen aan één van de door de vereniging georganiseerde opleidingen.

EHBO-vereniging Ridderkerk wil dat meer burgers in staat zijn om goede eerste hulp te verlenen. Om dit te bereiken worden jaarlijks meerdere cursussen gegeven die bijdragen aan het vergroten van kennis en kunde op het gebied van eerste hulpverlening.

Een goede opleiding vinden wij belangrijk. Alle cursussen worden daarom gegeven door een gediplomeerd instructeur, die daarbij wordt ondersteund door gecertificeerde LOTUS.

EHBO

EHBO is de hulp die, in afwachting van de komst van professionele hulpverleners, door leken geboden kan worden. Een EHBO-er is dus geen professioneel hulpverlener, maar een burger die door het volgen van een cursus beter in staat is om te helpen bij een ongeval. Bij levensbedreigende letsels en stoornissen zal een EHBO-er daarom direct professionele hulp inroepen via het alarmnummer 112. Voor niet-levensbedreigende letsels wordt een slachtoffer veelal doorverwezen naar de huisarts.

Burgerhulpverlener

Een burgerhulpverlener is iemand die een reanimatiecursus heeft gevolgd en zich daarna heeft aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand in de buurt, krijgt een burgerhulpverlener van HartslagNu een oproep om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen. Burgerhulpverleners vergroten de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Zij starten met reanimeren totdat de professionele hulpverlening er is.
Image